Liberty BASIC
Wie de programmeertaal BASIC kent, weet dat het een programmeertaal is voor beginners. Zolang Liberty BASIC bestaat, kunnen gevorderden BASIC gebruikers ook hier mee uit de voeten. Liberty BASIC heeft verschillende richtingen die je op kan. In de oude BASIC taal blijven of verder gaan. De GUI is een Windows gereedschapskist die in Liberty BASIC eenvoudig te gebruiken is en je kunt nog verder gaan, zoals programmeren met de Windows API functies. Het aanroepen van deze functies gaat in Liberty BASIC gemakkelijker dan in andere programmeertalen.
Naast de gewone BASIC taal heeft Liberty BASIC extra krachtige functies en commando's die voor BASIC gebruikers nieuw zijn.
Wil je Liberty BASIC leren kennen of misschien zelfs ermee aan de slag gaan? Download dan eens mijn Liberty BASIC boek. In de Downloads pagina kun je het boek vinden in het Boeken tabel.
Modules
In Liberty BASIC is het mogelijk om je programma in delen te schrijven. Wanneer je de delen klaar hebt, kun je het invoegen in je hoofdprogramma. Deze delen kun je modules noemen of templates. Voeg ze eenvoudig toe in het File menu en dan Insert File. Zorg ervoor dat je de cursor op de juiste plaats hebt staan in de editor. Waar de cursor staat, wordt dan de module of template ingevoegd.
Zelf modules maken
Uiteraard kun je zelf modules maken. Simpel, door jouw eigen subroutines en functies in een ander Liberty BASIC editorvenster te schrijven en die als een gewoon BASIC bestand op te slaan.
Omdat je meer modules in een programma kunt invoegen, kan het gebeuren dat er meer subroutines en/of functies per ongeluk dezelfde naam hebben. Daarom zijn er aanbevelingen op welke manier een module eruit moet zien. Deze aanbevelingen zijn niet verplicht, maar ze helpen je wel om zoveel mogelijk fouten te voorkomen.
- Gebruik de punt om een subroutine en/of een functie te scheiden met de modulenaam naar jouw keuze.
Voorbeeld:
CALL Testmodule.Bereken A, B
Door de Testmodule mee te geven, zal er geen verwarring zijn mocht er in het programma nog een Bereken subroutine staan. - Het is verstandig om in grote modules, die ook gegevens nodig hebben, een Init methode aan te maken. Op die manier zullen alle methoden (subroutines en functies) correct functioneren. Uiteraard mag je het ook anders noemen, zoals Initialiseer of Create.
- Geef in commentaar wat de methoden, die je schrijft, precies doen. Handig voor anderen die jouw module zullen gebruiken.
- Als laatste aanbeveling: zorg ervoor dat je zoveel mogelijke bewerkingen encapsuleerd. De techniek encapsulation wordt vaak toegepast om de bewerkingen door de methoden te laten doen, zodat de ander alleen maar hoeft te bekommeren om het meegeven van de juiste argumenten bij het aanroepen van de methoden. De Init methode is al een goed voorbeeld, zodat elke methode weet met welke gegevens deze te maken heeft.
Algemeen
Hieronder kun je de links gebruiken om meer te weten over de mogelijkheden van Liberty BASIC. Gebruik mijn forum voor vragen. Er zijn in mijn forum ook voorbeelden en informatie te vinden van anderen.
Op dit moment nog even geen links.